Skip to content

Stora Bloggpriset – Jag ifrågasätter

februari 3, 2009

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4313694.ab

”…och Hansson jönsar på som värsta ´fel låt vann´” Deepedition

Nja.. jag vill inte säga att fel blogg vann men känner ändå att jag vill ifrågasätta upplyftandet av bloggar som faktiskt inte gör mer än alla de andra tiotusentals svenska bloggar som finns på nätet. En bild och en text med beskrivning om vad som hänt under dagen. Högst personliga bloggar som inte äger något allmänintresse i stort.

Jag kommenterade deeped´s kommentar på mitt inlägg om vinnarna av det stora bloggpriset och galor i det stora hela. Just bara för att jag är novis på detta med bloggande. Jag kom in i bloggandet på allvar ungefär när omröstningen var på sitt upplopp. Det har varit en stor mediabevakning på detta och jag blir ju nyfiken.

Vad jag ville veta av deepedition är följande:

1. Vem utser nomineringsjuryn?

2. Vilka kriterier har man när man nominerar en blogg för Stora Bloggpriset?

3. Vad anser du om vinnarna? Varför vann dom som vann?

Såvitt jag förstår så är det Aftonbladet som instiftat priset, även om
Alex Schulman påstår att det var hans idé. Kan man inte ana att det är
antalet läsare man går på till syvende och sist? Och när “folket
röstar”, blir det inte så då att den som har flest läsare vinner per
automatik? Och hur spännande är det?

Deepedition skriver att modebloggarna har gjort mycket för bloggsverige och jag håller med om att det är en rätt unik företeelse för detta landet. Men det är inte bara gott det dom gör. Dom där modebloggarna.

Och till sist. Visst behöver vi glitter och glamour i den här världen men allt mår bra av att ifrågasättas och inte bara applåderas. Lite skärskådning utvecklar.

Technorati Taggar: , ,

Annonser
10 kommentarer leave one →
 1. mamman permalink
  februari 3, 2009 7:56 f m

  Det kanske är så att det är lite attraktivt för oss ”vanliga” bloggare, med en bloggare som når utanför bloggvärldens lilla intima, navelskådande skara? Kanske är det just förmågan att kunna uttrycka det personliga och vardagliga med finess som får bloggare som tex tonårsmamman att ha en sådan bred och trogen läsarskara?
  Hon känns äkta.
  En bloggare som lever ett liv – inte lever en blogg.

  Jag tror inte att den som har mest läsare per automatik vinner. Människor har nog röstat på bloggare de tycker är sympatiska. Därför gick tex Schulman bort. Han har massor av läsare – antagligen pga sina sarkasmer och elakheter… sånt kanske är kul att läsa, men inte något man väljer att lyfta fram i slutändan. En osympatisk, elak bloggare. Är han värd något pris?

  Många läsare är med andra ord inte ett mått på om bloggaren i sig är en populär och trevlig person. Och det var nog bloggaren, och inte bloggen som folk tillslut fokuserade på – i allafall i kategorin ”vardagsblogg”.

 2. februari 3, 2009 8:48 f m

  Ja, kanske är det så. Att man ska ha någon att se upp till. Att ha ett mål dit man vill komma med sitt bloggande? Jag missunnar absolut inte vinnarna deras seger. Men jag vill ändå ställa frågan varför dom vann? Vad är det som gör dom mer speciella än andra? Kanske är det för att dom är pionjärer och ställer sig längst fram i leden och visar vägen.
  Jag hoppas också på att det är bloggaren som vinner och inte bloggen. Att det är personen som vinner och inte antalet läsare.

  Tack för kommentaren.

 3. februari 3, 2009 8:55 f m

  Tiotusentals? Senaste räkningen gav 350 000 svenska bloggar.

 4. februari 3, 2009 9:01 f m

  😉 du ser!

 5. februari 3, 2009 9:10 f m

  Jepp.. jag kan glatt erkänna att jag inte är ordentligt påläst i ämnet. Vilket jag tydligt visar i mina svar och inlägg. Jag tackar för dina upplysningar. Men är fortfarande lite kritisk.

 6. februari 3, 2009 9:13 f m

  Ett tips är att du nominerar i min tävling där själva förklaringen till varför bloggen som är nominerad är det so tävlar. Först när tävlingen är klar kommer man få reda på vilken bloggen är.

 7. februari 3, 2009 4:20 e m

  (bara nyfiken fråga: varför den rena länken överst?)

 8. februari 3, 2009 4:22 e m

  (och en annan kommentar: det är ingen bra idé att svara på en pingback i dina kommentarer – då vet man som bloggare inte att man fått ett svar – gå in i den blogg som pingat din och svara: gissar att du skulle vilja att andra kommer till dig för att diskutera saker du skrivit och pingat?)

 9. februari 3, 2009 5:46 e m

  Tack för tipset 😉

Trackbacks

 1. And the winner is… (part 3) at Deepedition

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: