Skip to content

Pro Ana – Pro Mia och bloggares ansvar

februari 3, 2009

https://jmfhansson.wordpress.com/2009/01/24/pro-ana-pro-mia-och-bloggares-ansvar/

Jag känner att jag vill lyfta fram detta inlägget igen eftersom jag tycker det är viktigt att få igång en offentlig diskussion om ämnet.

Har ni en historia att berätta, ni som varit i det? Bloggar ni?
Skicka gärna er historia eller visa mig er blogg så tar vi tag i detta igen.

Publicerat 24 januari, här på kärleksförklaringar till förbannelse:

Jag hade en sextimmarsdag i bilen igår och då lyssnar man onekligen på radio för att få tiden att gå fortare. Eller, kanske inte fortare men mer uthärdlig. Hur som helst. Igår diskuterades det på P3 om bloggares ansvar mot yngre läsare. Många menar att kända bloggare som Blondinbella och Katrin Zytomierska skulle vara mer ansvarstagande i sitt sätt att skriva. Att inte förhärliga det trådsmala kroppsidealet som kan få yngre läsare till självsvält och drivas in i anorexi och/eller bulimi eller någon liknande sjukdom.


Vem vill egentligen köpa detta plagget om man ska se sjuk ut i det??

Det finns tydligen en subkultur som lyfter fram anorexia som livsstil istället för sjukdom. Webbsidor som ger tips och råd om hur man ska kunna gå ner mer i vikt med okonventionella metoder och hur man döljer självsvält från sin familj och sina vänner. Denna subkultur kallas Pro-Ana och det finns en som kallas Pro-Mia för de som lider av bulimi. Därmed inte sagt att ovannämnda bloggare förespråkar varken pro-mia eller pro-ana, dessa nämndes som exempel på bloggare med många unga läsare som gärna tar efter “kända” personers sätt att leva.

Borde då bloggare ta ansvar för vad de skriver?
Både ja och nej säger jag. Vi har en tryckfrihetslag i detta landet, och yttrandefrihet vilket ju innebär att man får säga i princip vad som helst som håller sig inom lagens ramar. Och det är väl inget brott i att skriva om sig själv och sitt liv. Att tala om bra och dåliga känslor och via en blogg nå ut till andra människor som känner samma sak. Jag tror att många människor finner tröst och glädje i att surfa runt på nätet och läsa om samma problem eller glädjeämnen som man själv har och många gånger får man som bloggare bekräftelse tillbaka att man träffat någon som tänker likadant.
Men visst kan och borde man, om man skriver om ett kontroversiellt ämne, be läsaren att ta reda på mer själv. Vet man att man har läsare som blir väldigt påverkade av det man säger borde man ge länkar och möjligheter att komma vidare i ämnet och bilda sig en egen uppfattning och inte lyssna på en enda part i diskussionen.

Jag skulle vilja skylla mycket av detta på det sätt vi uppfostrar våra barn, både hemma och i skolan. Ända sedan vi var små har vi lärt oss att lita på det som äldre säger. Såg man ett lysande klot i taket så var det någon som sa “Det där är en lampa”. Fick du se en bil så var det någon som sa “Biiil, kan du säga bil?”. Det är inte konstigt att ungdomar har svårt att ifrågasätta det andra och äldre skriver. Kanske behövs det en vuxen som säger “Ta reda på mer själv, om du är intresserad av detta ämnet”.

Vi har olika förutsättningar för att få ett lyckligt liv, ta reda på dina egna förutsättningar och skapa ett lyckligt liv utifrån det och försök inte kopiera en annan människas liv. Det lyckas aldrig. Och ifrågasätt alltid det som skrivs på nätet! Och till er som har lite övervikt precis som jag, vill jag säga att självsvält inte är vägen att gå. Det förstör kroppen mer än du tappar i vikt!
Jag är för övrigt övertygad om att varken Katrin eller Blondinbella är särskilt nöjda med sina liv baserat på det faktum att dom bloggar. Bloggandet är ofta ett sökande efter bekräftelse som man inte får i verkligheten. Men det är en annan historia jag gärna skriver om en annan gång.

Kommentera gärna och sätt igång en diskussion. Allt jag skrivit här är spontana reaktioner och tankar i ämnet. Kanske har jag utelämnat något? Kanske tycker ni att jag har fel? Säg vad ni vill…

Här kan ni börja med att fördjupa er i ämnet om Pro-Ana och anorexia, google är också en bra grej har jag hört.

Explore posts in the same categories: Anorexia, Katrin, Pro Ana, Pro Mia, Vikt, livet

/Martin

Technorati-taggar: ,
Annonser
11 kommentarer leave one →
 1. februari 3, 2009 4:19 e m

  I stort håller jag med om att Blondinbella och Katrins fjanterier är irriterande och kanske farliga. Men det här blir jag faktiskt lite trött på ”Bloggandet är ofta ett sökande efter bekräftelse som man inte får i verkligheten. Men det är en annan historia jag gärna skriver om en annan gång.”. Näe… bloggande kan vara så mycket. Fr a blir det fånigt att göra en sån generalism när man sätter in bloggandet i exempelvis marknadsföring och företagsperspektiv: ett bloggande som ökar kraftigt just nu.

 2. februari 3, 2009 5:45 e m

  ”Bloggande är ofta ett sökande efter bekräftelse”.. OFTA… inte alltid… ofta… inte generalliserat. Lägg ner.
  Förresten… generalism?? Är det en ny livsåskådning?

 3. februari 3, 2009 6:28 e m

  Allt som har suffixet -ism är inte en livsåskådning. Paralellism, aktivism, aerotropism etc. Det handlar om substantivera ett adjektiv – för att visa på en sorts tankevärld bakom i det här fallet ja. Används ofta inom moralfilosofin för övrigt.
  Varför jag reagerar? Well – jag har spenderat många år att först förklara vad bloggande är, sedan nedvärderas över att vara bloggare osv. Jag tror det finns tusentals parametrar varför någon bloggar och faktiskt – en majoritet av bloggar läses inte av fler än tre-tio personer: jag tror inte det handlar om sökande efter uppmärksamhet. Faktiskt.
  Sen blir jag allergisk eftersom jag själv, som en born messerschmidt, vet hur illa det är att göra svepande uttalanden – det är helt enkelt så onödigt att hamna där istället för att diskutera om själva sakfrågan. Och det är alltid sändaren som faktiskt har ansvaret för vad som läsarna fastnar i hos en text.
  Sen är det också frågan: även om du skriver ”ofta” så blir du svaret skyldigt – hur vet du det?

 4. februari 3, 2009 6:45 e m

  Ja du, du går ju verkligen in i en diskussion med öppet sinne och stort sinne för humor. På svaret ”ofta” i det här fallet så finns svaret på nätet. Jag har inte nedvärderat dig som bloggare, du har ju gett mig bra tips på att bli bättre. Och det tackar jag för!
  Men nu är jag trött på ditt raljerande så jag tycker vi sätter punkt här. Vi kommer inte något längre i denna diskussionen. Kanske omvärderar jag mina åsikter, kanske gör du det. På något sätt så går livet vidare.
  Vi hörs säkert igen. 😉

 5. februari 3, 2009 6:50 e m

  Jag sa inte att du gjort det heller. Jag förklarade. Tråkig inställning till diskussioner. Jag har inte raljerat heller utan faktiskt försökt diskutera – så sorry, men det hela faller snarare tillbaka på dig. Men visst – ha det så kul med bloggen.

 6. februari 3, 2009 7:08 e m

  Du har fan inte diskuterat.. du har talat om! Inte en enda fråga har ställts till mig om hur jag uppfattar saker och ting och varför jag gör det. Som coach suger du verkligen! Vad heter du?

 7. februari 3, 2009 7:13 e m

  Niclas Strandh.. raljera inte. Ställ frågor och coacha människor från deras utgångsläge. Var intresserad och sätt dig i andras situationer.

 8. februari 3, 2009 8:39 e m

  Du. Det är ingen hemlighet vad jag händer så att skriva ut mitt namn fine. Sen är jag inte coach i det här fallet – mig veterligen är du inte en kund till mig.
  Jag har talat om min åsikt i frågor och vill gärna höra din utifrån det. Jag reagerar på det du skriver, du reagerar på det jag skriver. Det är vanligen så en diskussion går till mig veterligen. Vad är det för frågor som ska ingå enligt dig?

 9. februari 3, 2009 8:39 e m

  och jag raljerar inte. Ett dugg. Faktiskt.

 10. intefanny permalink
  februari 4, 2009 7:48 e m

  Blondinbella lyfter inte fram något trådsmalt kroppsideal, förvisso.

 11. februari 4, 2009 7:50 e m

  ”Därmed inte sagt att ovannämnda bloggare förespråkar varken pro-mia eller pro-ana, dessa nämndes som exempel på bloggare med många unga läsare som gärna tar efter “kända” personers sätt att leva.” Bra observation… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: